Orrtörés

Orrtörés után azonnali orrplasztika (3 napig) egyszerűbb.
A késői korrekció baleseti deformitás miatt komplett orrplasztikát igényelhet.

Orrtörés leggyakrabban sportsérülés vagy tompa baleseti sérülés következtében jön létre.
A sérülés következtében elmozdulhatnak a törött orrcsont darabok oldalirányba vagy mélyen besüppedhet az orrhát. A törés gyakran érinti mindkét oldalsó orrcsontot és az orrsövényt egyaránt.  Ilyenkor akár légzési akadályozottság is visszamarad, ha nem kezelik megfelelően az orrtörést.

Ritkábban bár, de sérülhetnek az orr porcos részei is. Ilyenkor az orrcsúcs és az orrcsont közötti területen marad vissza görbület.

Az orr csontos vagy porcos vázának elmozdulása esetén helyi érzéstelenítésben azonnali korrekcióval helyreállítható az orr eredeti formája. 3 napon belül az elmozdult csontok a törésvonalak mentén még könnyen mozdíthatók, gyakorlott plasztikai sebészek azonnali korrekciót tudnak végezni.

 Friss orrtörés sportsérülés miattOrrtörés azonnali korrekciója orrplasztikával
Sportsérülés okozta orrtörés korrekciója azonnali orrplasztikával egyszerűen, helyi érzéstelenítő injekció mellett megoldható volt
(op: Bajusz Huba dr.)

 

Ha  orrtörés után az azonnali korrekció nem történik meg az orr formája láthatóan görbe, ferde vagy beesett marad.
A rossz helyzetben összeforrt csontok és porcok későbbi helyreállítása mindig nehezebb feladat.
A törésvonalak helyén a csont gyakran erősebb callussal gyógyul. A csont és a porcok pontos helyreállításhoz ezeknek a callusoknak a mentén kell a rossz helyzetben rögzült darabokat részeire bontani és jó helyzetben rögzíteni.
Számos esetben az orr porcos része összeesik és légzési panaszokat okoz. Ezt esetleg máshonnan (orrsövény, fül) nyert porcok felhasználásával korrigáljuk.Az orrtörések késői korrekciója nem rutin műtét. Minden esetben egyedi korrekciós tervet igényel.

 

 

Miért  nem kerül felismerésre és korrekcióra az orrtörés a baleset után a korai (3 napon belül)  időpontban ?

Az orrtörés mindig jelentős duzzanattal és bevérzéssel jár, első ránézésre gyakran nem is tűnik fel.
A sérülés után csak egészen frissen (20-30 perc) a duzzanat megjelenése előtt látszik csak nyilvánvalóan a formai torzulás. Utána a duzzanat ideje alatt nehezen megítélhető,  majd később a duzzanat elmúltával (néhány nap után) látszik csak ismét a jelentős formai torzulás. Ekkorra viszont az elmozdult darabok már rendszerint rögzülnek és nem lehet könnyedén visszahelyzni eredeti helyzetükbe.

Ráadásul a fejsérülés miatt végzett rutin koponya röntgen felvételen legtöbbször nem látszanak megítélhetően az orrcsontok.
Orrtörés gyanúja esetén külön, speciális erre irányuló röntgenfelvételt kell készíteni.
A porcok és a porcos eltérések, elmozdulások pedig egyáltalán  nem látszanak a röntgen felvételeken.

Az orrtörés kezelése  sok esetben egyéb sokkal súlyosabb, akár életveszélyes más sérülés miatt nem tűnik fontosnak először.

Mivel az orrtörés nem mindig látható, leginkább tapintással lehet érezni a duzzadt orron a csontok helyzetének elmozdulását. Ennek megítélésében a baleseti sebészek önhibájukon kívül nem lehetnek olyan gyakorlottak, mint az orrplasztikával foglalkozó plasztikai sebészek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A nasal fracture can occur with blunt force trauma to the nose such as in a sporting accident. A fracture can occur from a blow to the side or top of the nose causing both of the nasal bones to be twisted and crooked. When the upper lateral cartilage of the nasal bones is fractured, it creates a twist in the lower portion of the nose between the tip and nasal bones. Damage to the upper lateral cartilages can cause valve collapse and vestibular stenosis, impeding a patient's ability to breath properly. To restore proper breathing, cartilaginous spreader grafts are placed to bolster the upper lateral cartilages outward.

Often times when a nose is broken severely the internal septum is also fractured. To correct this, the fracture must be reduced through a procedure referred to as an Open Reduction Nasal and Septal Fracture. All of the multiple fragments of bone are put back into realignment along the nasal bridge to repair the nose back to its pre-injury state. Realignment of the nasal bones is done with osteotomies and resetting of the nasal bones with a cast placed over the bridge of the nose for one week. No packing is placed inside the nose after the surgery.

Plasztika.net honlapcsoport