orr

Keresés eredménye erre: ' orr '

18 találat erre: ' orr '

Állplasztika

.. orrekciója történhet a fogászati ok miatt a harapás és a rágás megfelelő funkciójának helyreállítására. Ez többnyire a szájsebészet tárgyköre, de gyakran végezzük együtt plasztikai sebésszel.

 

Az áll esztétikai korrekciója az arc harmonikus megjelenésének helyreállítását célozza.
Elvégezhető önálló műtétként vagy más arcműtétekhez kapcsolva is.
Hegyes előreálló áll esetén az állcsúcs csontos levésése és a lágyrészek csökkentése segíthet a harmonikusabb arc létrehozásához.

Gyakran végezzük az áll mérsékelt előemelését orrplasztikákhoz társulva. Egy nagyobb orr mellett előforduló csapott, kisebb állcsúcs gyakran madárszerű megjelenést ad az arcnak. Az orrműtétek során eltávolított saját szövetekből többnyire elvégezhető az áll 5-6 mm-es, mérsékelt előemelése. A saját anyagból végzett korrekciókat minden esetben előtérbe helyezzük klinikánkon az idegen anyagok felhasználásával szemben.

Orrplasztikához kapcsolva saját csontból végzett állplasztika:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az arc esztétikai korrekciója során figyelembe vesszük a meglévő arányokat.
Az arc egyes részeinek összehasonlítása után az arányok több helyen történt kicsi változatatása nagyobb hatással lehet az arc  pozitív esztétikai összhatására, mint egyes elemek nagyobb változtatása.
A példán is látszik, hogy mérsékelt orrkorrekció és ugyanannyi állnagyobbítás kifejezetten eredményesebb volt együtt, mint külön bármelyik. (op: Bajusz Huba dr)

 


 

Az arányok legkedvezőbb összeállítását a műtét előtti komputeres tervezés segíti a plasztikai sebész és a páciens részére is. (op: Bajusz Huba dr.)

 

Az áll nagyobbítása idegen anyagokkal

Görbe orr, ferde orr
Gyakori kérdések

.. orrplasztikához?

Kinek ajánlott igazán?

Hogyan történik a műtét?

Mit lehet megcsinálni?

Milyen eredmény várható?

Miért tűnik fel annyira?

Légzési panaszok

Orr törés után

Eltörik az orr ..

Hitel orrplasztikához

.. Orrplasztika  műtét elérhető átlagos keresetűek számára is a Szent Gellért Magánklinikán
Az alábbi kölcsönöket intéző cégekkel van kapcsolatunk és tapasztalatunk orr ..

Hogyan válasszunk plasztikai sebészt ?

.. orrplasztika műtéthez

Az orrplasztika egyike a plasztikai sebészeti műtéteknek, amely a legnagyobb felkészültséget és gyakorlatot kívánja a plasztikai sebésztől. Hazánkban is sűrűn nyílnak és zárnak be plasztikai sebészeti rendelők. Szaporodnak velük együtt az ezzel kapcsolatos hirdetések is.
Ha orrplasztika műtétre készülünk nem egyszerű a  plasztikai sebész kiválasztása. Kétségtelen, hogy egy helytelen választás esetleg nem hozza meg a várt eredményt. Szerencsétlen esetben további másodlagos műtétek lehetnek szükségesek egy sikertelen műtét korrekciójához.


Mi alapján válasszunk plasztikai sebészt ?

- Talán a legjobb mód az ajánlás. Ha ismerőseink körében találunk olyan személyt, aki már átesett orrplasztika műtéten és tőle érdeklődünk, bizonyára elmondja, hogy mennyire elégedett. Ha nekünk is tetszik az eredmény elkérjük a sebész nevét és címét.
Különösen jó, ha magunk is láthatjuk esetleg tapinthatjuk is a műtét eredményét.

- Ha nincs ilyen ismerősünk és hirdetés alapján választunk sebészt, akkor tanácsolható, hogy keressünk fel több plasztikai sebészt. Az előzetes vizsgálat alapdíja általában nem magas (5 ezer Ft), megéri személyes benyomást szerezni néhány kiválasztott orvosról.
Óvakodjunk az ingyenes vizittel csábító hirdetésektől. Korrekt áron korrekt munkát végző plasztikai sebészt keressünk.
Ha a viziten az orvos nem szimpatikus, nem értjük meg minden részletét a tervezett műtétnek, akkor keressünk másik orvost.

- Óvakodjunk a közvetítő oldalaktól és az olyan "klinikáktól", ahol nem tudjuk pontosan ki is lesz a plasztikai sebész aki operálni fog. Előzetesen tájékozódjunk a sebészről, csak olyan plasztikai sebészhez forduljunk akinek ismerjük a nevét.

Mire figyeljünk az első viziten:
- Keressük a plasztikai sebész szakorvosi diploma másolatát a rendelő falán!
Ha nem találjuk, nyugodtan kérdezzük meg van-e magyar plasztikai sebész szakorvosi diplomája az orvosnak.
Esztétikai korrekciót csak plasztikai sebész szakorvossal végeztessünk.

- Tájékozódjunk, hogy a sebész az MPHEST tagja. A Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság (MPHEST) tagjai megfelelő képzésben részesültek és folyamatos utóképzési programban vesznek részt.
Más orvosok nem biztos, hogy tájékozottak a plasztikai sebészet legújabb eredményeiről és bizonytalan, hogy megfelelően alkalmazzák-e ezeket.

- Jut-e megfelelő ideje ránk az orvosnak?
Csak az a sebész tud megfelelő eredményt elérni, aki türelmesen végighallgatja elképzelésünket, partnernek tekint bennünket a műtét megtervezésében. Előfordulhat, hogy az orvos rámutat elképzelésünk valamely hibájára. Az orrplasztika műtétek nem sablon műtétek. Személyre szólóan szükséges megtervezni az apró részleteket is!

- Tájékoztat-e az orvos kockázati tényezőkről, szövődmények lehetőségéről?
Az előzetes vizsgálat alkalmával korrekt tájékoztatást kell kapnunk a műtét részleteiről és a felmerülő kockázatról. Minden orvosi beavatkozásnak van kockázata! Ezt a páciensnek fontos részleteiben is ismernie. Egy műtét elhatározásánál a páciensnek és a sebésznek egyaránt a várható eredményt kell mérlegre tenni a meglévő kockázati tényezőkkel szemben.

- Figyeljük meg, hogy az orvos kérdez-e légzési problémáról, arcüreg gyulladásról, asztmáról, allergiáról és  más betegségeinkről, gyógyszer érzékenységről. Mindezek az orvos körültekintéséről adhatnak tájékoztatást egy leendő páciens részére.

- Orrplasztika előtt a tervezés az egyik legfontosabb lépés. Megfigyelésem szerint az esztétikai eredménnyel elégedetlen páciensek legtöbbje nem vett részt komputeres tervezésen.
Az igényes plasztikai sebészek orrplasztika előtt a páciens saját fényképarcán komputeres megjelenítéssel megmutatják az elképzelt  változtatás várható eredményét.  Ez nagy segítség pontosítani és elképzelni a műtét várható erdményét saját arcunkon. Mégse kápráztassanak el bennünket a komputeres megjelenítő programok. A bemutatott képek  csak segítik a műtét pontosítását és kiválasztását, nem a végeredményt garantálják!

- Nézzük meg figyelmesen a műtét előtti-utáni képeket, bár ezek bizonyára a szép eredményekből vannak válogatva. Ha túl kevés a kép, lehet, hogy még kevés a jó eredménye a sebésznek. Az előtte-utána fényképeknek jó minőségűnek és egyforma beállításúnak kell lenni. Árulkodó lehet a sebész gondatlanságára, ha a hátterek és a beállítások nem egyformák.

-Esztétikai műtétet csak plasztikai sebész szakorvossal végeztessünk !!!
A legtöbb másodlagos esztétikai korrekciós műtétet orrsövény plasztikák után végezzük, amikor jószándékkal felajánlják az esztétikai korrekciót egy orrsövény korrekció mellé. Nem plasztikai sebész által végzett orrplasztika esztétikai eredménye ritkán egyezik a páciens elképzelésével.

Esztétikai orr ..

Komputer tervezés

.. orrműtétek előtt az orr kívánt formáját. Nagy segítséget jelent ez a páciensek részére, ha nem tudják elképzelni milyen orrforma illeszkedik  legjobban az arcukhoz.

Megfelelő időt rászánva az előzetes vizit során akár több orrforma is imitálható a saját arcképen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A komputer tervezés során különböző mértékben csökkentettük az orr méretét.
Jól érzékelhető, hogy az orr további méret csökkentése nem hoz akkora eredményt, mint a kombinált megoldás.
A komputer grafika segítségével pontosan látható,hogy az orr ..

Másodlagos műtétek

.. orrekciós orrműtét elvégzését.
Egy műtét sikertelensége számos ok miatt bekövetkezhet, ami egyáltalán nem biztos, hogy az operáló orvos felkészületlenségének eredménye.

Az viszont biztos, hogy a másodlagos műtétek korrekciója csak ebben járatos plasztikai sebész közreműködésével lesz sikeres. Az előző műtét miatt hegesedés, esetleg porc  vagy lágyrész hiány  és váratlan összenövések is nehezítik az újabb műtét sikerét.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ismételt orr korrekció orrsövény műtét után

 

Ezt a korábbi képét a páciens hozta magával.
Orrtörés után nem kapott megfelelően levegőt, orrsövény korrekció volt szükséges, melyet meg is operáltak.

 

 

A műtét után még mindig nem kapott levegőt és ismételt orrsövény korrekciót végeztek fül-orr-gégészeten. A törött és görbe orrsövény nagy részét eltávolították.

 

 

 

Az orrsövény műtéttel légzési problémája megoldódott de az porcos orrsövény nagy részének eltávolítása miatt tartása meggyengült.
Az orrcsúcsa annyira magasan állt, hogy környezete folyton megszólta, csúfolódtak vele néhány éven keresztül.

Az operáló fül-orr-gégészeten nem vállalták a korrekcióját.
Ezért fordult plasztikai sebészhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az orrcsúcs formai korrekciójához és  lejjebb helyezéséhez a hiányzó porcokat és az orrsövényt is pótolni kellett. A pótlást saját porccal végeztük, a porcot a fül területéről vettük. (op. Dr. Bajusz Huba)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az orrcsúcs ilyen mértékű korr ..

Orrcsúcs

.. orrcsúcs aszimmetria


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Az orr csontos, porcos részeinek korrekciójával és keskenyítésével valamint
az orrcsúcs aszimmetrikus porcainak korrekciójával elért eredmény veleszületett formai eltérésnél.
(op: Bajusz Huba dr.)

 

Kiálló orrcsúcs

Lapos orrcsúcs

Hosszú orr

Lógó orrcsúcs

Gombóc az orrcsúcson

 

Orrcsúcs emelés

Túlzottan pisze orr

Orrcsúcs korr ..

Orrműtét előtt

.. orrsövényferdülés röntgen, CT vagy MRI vizsgálatok végzését teheti szükségessé.

Altatásos műtéthez 6 óra éhgyomor szükséges a műtét utányi hányiger, hányás elkerülésére.
A műtét előtt beszéljük meg egy bizalmas személlyel (barát vagy családtag), hogy autóval értünk jön a műtét után és el fog kísérni haza bennünket.
Nem tanácsos egyedül elhagyni a Klinikát, ezt nem is engedjük- csak kísérővel ! A műtéti érzéstelenítő és nyugtatószerek hatása miatt műtét után egy napig gépjárművet vezetni tilos!  A vezetést az orrkötés és a szem körüli vérömleny is zavarja.

Műtét előtt fertőtlenítő fürdőt és hajmosást javaslunk minden páciensünknek, ezért nem érdemes műtét előtt fodrászra köllteni. Ékszereinket is nyugodtan hagyjuk otthon.

Szemüveget hordani orrplasztika után kb 4 hétig nem célszerű. Készüljünk erre az időszakra eldobható kontaktlencsével.

Nyári időszakban vigyázzunk, hogy orr ..

Orrműtét után

.. orrplasztika műtét után?

Orrplasztika  műtét után a teljes gyógyulási időszak viszonylag hosszú idő, meghaladja a 3 hónapot.
Gipsz rögzítést alkalmazunk a műtét után az orrcsont rögzítésére, ezt azonban egy hét után már eltávolítjuk.
Pácienseink a munkájukat 10-14 nap után nyugodtan végezhetik.

Közvetlen műtét után enyhe hányinger esetleg hányás is történhet az altatás mellékhatásaként.
A műtét után az orr általában egy éjszakát van tamponálva az orrlyukon keresztül. Másnap a  tamponok eltávolítása után már az orrlégzés is többnyire akadálytalan.  A belső sebvonalak kezelésére orrkenőcs használatát javasoljuk két hétig.  Bajuszkötőnek megfelelő kötés alkalmazunk, ez a kötés hazautazásig javasolt.

A szem körüli (hematoma) kék foltok és a duzzanat általában 10 nap alatt felszívódik. A páciensek szokásos munkájukat 2 hét múlva biztosan el tudják látni. Ekkor már nem látszik, hogy orrműtét történt a közelmúltban. Egyes helyeken azért maradhat vissza kevés duzzanat ami fokozatosan 3 hónap alatt szűnik meg teljesen. Az orrhát formája hamarabb, az orrcsúcs duzzanata esetleg lassabban múlik. Egy hónappal a műtét után már a csontos összenövések is stabilizálódnak és jól látható az orr végső, maradandó formája is. Egy hónapig kontakt sportok és labdajátékok kerülendők.

Kevés fájdalomcsillapítóra van szükség az első héten. Pácienseink néhány  Panadol és Cataflam tabletta bevételével fájdalommentesek.

Egy hét után egyeztetett időpontban kell visszajönni a Szent Gellért Magánklinikára a gipszrögzítés eltávolítására.
A műtéti díj tartalmazza a 6 hetes és 3 hónapos  rutin ellenőrzéseket is.
további ellenőrzéseket 6 és 12 hónap után javaslunk.
Fotókkal is nyomon követjük a gyógyulás teljes időtartamát és a műtét kialakult esztétikai eredményét.

 

Orrsövény műtét után:

Orrsövény műtét után a páciensek nehezebben kapnak levegőt az orron át egy hétig, a második harmadik héten a légzés gyorsan javul és megszűnik a belső nyálkahártya duzzanat miatti légzési akadály.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The postoperative phase for a rhinoplasty lasts approximately 6 months. The healing from a rhinoplasty is a very long, slow process. In the immediate postoperative phase directly after the surgery there can be some mild nausea and vomiting associated with the anesthetic. A cast is usually placed across the bridge of the nose and stays on for approximately five to six days after the rhinoplasty procedure. There is a slight packing placed on the inside of the nose. A simple mustache dressing or drip pad is placed underneath the nose for the first 24 hours after the nasal surgery. Bruising and swelling lasts approximately two weeks after the surgery. Patients are able to get back into their social work environment after two weeks without any detectability of having had a rhinoplasty surgery. Depending upon the tip technique, most of the swelling will remain in the tip of the nose for upwards of a year. The majority of tip swelling occurs from lymphatic edema, which settles down in the tip and has to re-channelize and move out of the nasal tip. Occasionally cortisone shots in the first month or two after the surgery can be performed to the nasal tip to speed this recovery. Approximately 20% of the swelling in the nasal tip is still present two months after the surgery. The nasal bridge tends to take shape much faster than the tip, and usually by about the first month most people are really starting to see the shape of their new nose.

With regards to a deviated septum surgery, typically patients are not able to breathe out of their nose for one week, and starting at about the second or third week the breathing becomes much easier and less congested. The deviated septum surgery can be done at the same time as a fractured broken nose or a rhinoplasty. A minimal amount of narcotic pain pills are taken in the postoperative phase, and many patients just take Panadol and Cataflam. Patients return to the Szent Gellert Center to see Dr. Bajusz at the first week after the surgery to remove the cast. Patients then return in approximately one, month, three months, six months, and twelve months postoperatively to check on the progress of their new nose.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Others about postop care (Danenberg dr.)

Medications

  You will be given several prescriptions to fill before surgery.

Take the vitamins twice a day starting one week before surgery. Take them until they are gone.

Take one or two Valium the night before surgery and one or two more upon rising. A comfortable, relaxed night's sleep before surgery is your best preparation for the surgery itself. If you have difficulty falling asleep the first few nights after surgery, you may take one Valium at bedtime until they are gone.

You will be given a prescription pain medicine. Most people find that there is minimal discomfort from the operation and just leave the bottle on the shelf. But don't be a martyr. If you hurt, take the medicine. For minor pain you may take Tylenol, which will not cause drowsiness or light-headedness. Remember to use no aspirin or aspirin-containing products until two weeks after surgery, and to check the labels of all medicines you take to see if they contain aspirin.

The antibiotic is used to help prevent infection. Take it as prescribed beginning the morning of surgery. You need not refill this prescription.

 

The day of surgery

  Do not have anything to eat or drink after midnight the night before surgery. If you normally take medications, we will let you know which medicines you may take the night before and the morning of surgery, and you should take them with a small sip of water.

Carefully remove all makeup and mascara before you come in for surgery. A rhinoplasty is a surgical procedure, and makeup interferes with sterility.

Leave your jewelry at home and don't wear perfume.

Wear loose clothing that is easy to put on and remove, such as elastic-waisted sweat pants. Wear a shirt that does not need to be pulled over your head.

When you arrive in the morning, the person who drives you to the office should escort you inside, so that he can receive instructions on when to pick you up after surgery.

Once at the office or surgicenter, you will be given more pills to make you sleepy. It is unlikely that you will remember anything at all after that. Here is what you will miss: you will be taken to the operating room and made comfortable in the operating chair. We will start your IV and give you more sedatives.  Machines will monitor your blood pressure, heart beat, and oxygen level throughout the procedure. There will be no surprises, and the next thing you know, the operation will be over.

 

The first night after surgery

  At the end of surgery, your nose will be bandaged with a small metal splint on your nose, held in place with skin-colored tape. You will wear this splint for one week.

After surgery you will be allowed to relax or sleep in the recovery room while the sedatives begin to wear off. Then you will be escorted home with your family member or sitter.

You will be tired as the medications wear off, and you will rest in bed with your head elevated. A washcloth soaked in ice water will be wrung out and placed over your eyes and along the sides of your nose. Changing this cloth every ten to fifteen minutes all night long is the job of your sitter. The cold cloths are extremely valuable in reducing swelling and bruising from the operation. We use the cold washcloths instead of ice in a plastic bag because the ice is too heavy to place on your nose after surgery.

It is also your sitter's job to keep you comfortable, to make sure you get the medicines you need, to help you to the bathroom when necessary, and to get you something to eat as your sedatives wear off. Wait until you are hungry to eat or drink, and avoid hot foods or foods that require much chewing. You may use a straw for thin liquids only. Don't pull a milk shake through a straw; it's too hard on your face for the first week after surgery. Do not smoke.

Your sitter will call the office if you have any difficulties during the night.  Don't let your friends turn the night after surgery into a social hour, on the telephone or in person. You need to be relaxed, quiet and comfortable during this first night in order to start the healing process.

A folded 2" x 2" cotton pad will be placed under your nose and taped into position as a drip pad after surgery. This "mustache dressing" will catch any drainage. It is normal for some red blood to appear on the pad and for the pad to need changing several times during the evening. When removing this dressing, some hydrogen peroxide applied with a Q-tip will promptly loosen it if it sticks. Starting the morning after surgery, you probably will not have any more drainage, and you can dispense with the mustache dressing. If you do continue to have some nasal drainage for a couple days, replace the folded gauze pad rather than continually mopping your nose with a Kleenex.

The morning after surgery

 

In the morning your surgeon will check you again. You will be instructed in the care of your nose.  Don't try to predict the final appearance of your nose from what it looks like with the splint on. Do not use the hydrogen peroxide on your nose until you are shown how the morning after surgery.

Nasal breathing after surgery

  You probably will not be able to breathe well through your nose for one week after surgery.

As with any operation, there will be some swelling afterward, and the swelling that occurs on the inside of the nose will partially obstruct your breathing. Also, crusting will occur along the incision lines inside your nose where you cannot clean for the first week.

The result of these factors is a stuffy nose. If you find that you can breathe somewhat through your nose after surgery, that's fine.  Sniffing is okay, too. Just don't blow your nose for about two weeks after surgery.  Blowing your nose is harder on the healing tissues than sniffing.

Your surgeon will gently lift out the crusting at your one week visit, and you will probably be able to breathe much more easily through your nose at that time. As the swelling inside and outside your nose subsides over the following weeks, your nasal airway will improve even further.

An antihistamine/decongestant can be used only by those who find that they have an excess amount of mucous drainage after the operation. Use this medication only if needed to help decrease nasal secretions if they are bothersome during the first week after surgery. Antihistamines may make you drowsy. They will NOT clear your nasal passages to allow you to breathe through your nose.

Mouth breathing can dry your lips, so you might want to carry and use some Vaseline or lipstick.  You may also find it more comfortable to sleep with a humidifier in the bedroom and a cup of water on the night stand.

Swelling

  Every surgical procedure is accompanied by postoperative swelling. You'll be swollen the morning after surgery, and the tissues usually continue to swell until the second or third day after surgery. Swelling is a normal reaction of your body to promote healing after the operation. The swelling will be most noticeable above the splint, between your eyes. By the end of the first week, most of the swelling will be gone, and most patients feel comfortable going out in public at that time.

The swelling and bruising will usually be subsided enough at the end of one week that you can go right from the appointment where your splint is removed, to the grocery store, and you won't be stared at, much. When your splint is removed, you and your surgeon will be able to tell where the rest of the swelling is, but many other people won't be able to see it.

 
Most of the remainder of the swelling will disappear in the following several weeks, but the last five percent may linger until as long as one year after the operation. You may notice subtle improvements in the appearance of your nose long after surgery. Patients with thick, oily skin will swell more and will hold onto their swelling longer than patients with thin skin.

You can minimize the swelling and speed its resolution by sleeping with your head elevated during the first week after surgery. Place a couple of pillows or a folded blanket under your mattress at the head of your bed. You may notice that the swelling is more noticeable when you awaken in the morning, and it subsides when you are up and about, as gravity pulls the swelling out of your face.

The iced washcloths are a great help the first night of surgery.  After the first night they have less effect in minimizing the swelling, so continue to use them if they are comfortable, but don't feel that you must use them after the first night.

Bruising

  A bruise is simply a tiny amount of blood spilled under the skin. You may bruise under your eyes after surgery. The iced washcloths through the first night will help minimize your bruising. Just like a bruise anywhere else on the body, bruising from nasal surgery will spread, change color, fade, and finally disappear. In most people it is almost gone at the end of one week, and completely gone in ten to fourteen days. It is a normal consequence of the operation and not a cause for concern. You may disguise the discoloration with makeup if you wish.

Do not worry if the swelling or bruising is more pronounced around one eye than the other. Only rarely is the amount of bruising or swelling exactly the same on both sides. The differences will resolve as the swelling and bruising diminish.

Discomfort

  The amount of discomfort from a rhinoplasty is surprisingly small. You will be given a prescription for a pain reliever to use in case you do experience discomfort. Use Tylenol or the iced washcloths for minor pain. Remember, aspirin can increase bruising and the tendency to bleed.  No aspirin or aspirin-containing products should be used until two weeks after surgery.

Swelling, bruising and some discomfort are inescapable consequences of any surgical procedure.  You must be willing to accept their minor inconveniences in order to obtain the more lasting benefits of the operation.

Depression

  Your nose will be swollen and bandaged. It may be bruised. You may be weak for a couple of days after the surgical sedatives wear off.  You probably aren't used to sleeping on your back with your head elevated. You will not be able to exercise, and your daily routine will be disrupted.

Considering all of these factors, a brief period of depression after a rhinoplasty is completely normal. Because a rhinoplasty is a totally elective operation, unlike an appendectomy, we tend to forget that it is a real surgical procedure and not as easy as having a haircut.

These temporary setbacks, however, are a necessary part of obtaining the lasting benefits of your operation. Going through surgery is stressful, even if the changes made were greatly desired. Just remember that the depression is normal and will resolve quickly.  Find a good book to read, watch television, or find some other way to distract yourself. The depression will pass quickly.

Pay attention to your upper lip

  Your upper lip will be a little swollen after surgery. The place where the nose joins the lip is an important part of rhinoplasty surgery, so take care to protect your upper lip after the operation.
For the first week after surgery:
  • Do not engage in long conversations or excessive talking.

  • Avoid overly humorous friends and recordings.

  • Be careful brushing your upper teeth.  Sneak the toothbrush over the teeth without curling your upper lip upwards.

  • Think about how hard you manipulate your upper lip when you put lipstick on with a stick. It is better to use a brush or your finger for the first week.

  • Do not chew gum or eat foods that are difficult to chew. Do not drink thick liquids through a straw.

  • If you continue to have nasal drainage, wear the 2" x 2" mustache dressing rather than continually dabbing yourself with a Kleenex.

Limit your activities

  Avoid all exercise for the first two weeks after surgery, and avoid strenuous exercise or weightlifting for four weeks. Too much exercise too early can raise your blood pressure and cause a nose bleed.

Joggers may walk briskly after two weeks and jog after three weeks.  Tennis players may hit ground strokes after two weeks and play after three weeks. Remember your sun block.

Work back into your regular exercise routine slowly. Check to see that your ski or swim goggles or your racquetball eye protectors don't press into your new nose.

Things to avoid

  Avoid bending over, lifting heavy objects, or heavy housework because such activities increase the blood pressure to your face and may start a nose bleed.  If you are prone to constipation, you may begin taking a stool softener a couple of days before surgery.

Avoid prolonged sun exposure for one month after surgery. Wear a hat and a strong sun block. Remember that the sun's rays passed through clouds or reflected off of snow, water, or sand can still give a strong exposure.

Blowing your nose

 

Do not blow your nose for two weeks after surgery. After two weeks you may blow gently, through both sides at the same time. Sniffing is okay, even right after surgery when you still have your splint on.

Sneezing

 

Most people sneeze after nasal surgery; it's one of the body's responses to irritation in the nose.  If you must sneeze, sneeze with your mouth open. Do not allow the sneeze to come through your nose, and don't try to stifle it. If sneezing becomes a recurring problem for you in the first few days after surgery, the antihistamine/decongestant may help.

Protect your new nose

  Have someone assist you with walking and bathing until the surgical sedatives have worn off completely. Remember that the Valium, the pain pills, and the antihistamine can make you drowsy. Try to sleep on your back for one week after surgery, and sleep alone to avoid the risk of your partner bumping into your new nose during sleep. You should also abstain from sex for two weeks. Sex is exercise, and it increases the blood pressure to your face.

Wear shirts or sweaters that fasten in front or in back and do not need to be pulled tightly over your head for the first week. Avoid picking up small children who may strike you unexpectedly.

What if I do bump my nose or get a nose bleed?

 

First of all, you should know that fewer than one in 200 of our patients experience nosebleeds, so it is extremely uncommon.  You can control most nose bleeds after surgery quite easily by yourself.  Lie down with your head slightly elevated and place an iced washcloth over your face as you did the first night. Try to relax. As your blood pressure reduces, the nose bleed will subside. Spray some plain Neosynephrine nose spray into each nostril if you have the spray available. Sniff very lightly. Do not blow your nose.

If your nose continues to bleed, repeat the nose spray and keep resting. If this procedure does not control the bleeding, or in any case if you are worr ..

Orrplasztika

.. orr az arc karakterének meghatározó esztétikai eleme.
Csak pubertás kor után nyeri el végleges formáját., ezért a 17 éves kor előtti műtétek hosszú távú  eredménye még bizonytalan.

Az orrplasztika széles határok között változtathatja meg arcvonásainkat.
Kicsi, alig észrevehető változást okoz, ha csak az orr méretén változtatunk, de az orr formájának jellegét nem változtatjuk meg.
Megfelelő tervezéssel viszont olyan jelentős karakter változást is elérhetünk mint az alábbi képeken.

op.:
dr.Bajusz Huba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esztétikai orrműtétre jelentkezéskor sok páciens nem tudja meghatározni pontosan, hogy milyen formát szeretne.  Sokan csak azt tudják, hogy mit nem szeretnének. Az orr új formáját pontosan megbeszélni és bemutatni legjobban a saját fényképarcon lehet. Emiatt  komputer grafika segítségével a pácienssel együtt tervezzük meg a változtatást az első viziten. Erről azonban tudni kell, hogy az imitált kép, csak hozzávetőlegesen mutatja az elérhető eredményt. 1-2 mm eltérés lehet a tervezett és a végső fényképarc között.

Az orrplasztika műtét helyi érzéstelenítésben is fájdalom nélkül elvégezhető, mégis sok páciensünk altatásban kéri a műtétet.

A műtétet követően egy nap intézeti benntartózkodás javasolt.
Az orr és a szem körüli duzzanat kb. 10-12 nap után múlik el. Két hét elteltével már biztosan társaság- és munkaképes a páciens.
Műtét után 6-8 hét múlva nyeri el az orr végleges, megtervezett formáját.
A műtétet az orron belülről, a nyálkahártya felől végezzük. Kívül a bőrön varratvonal, hegvonal egyáltalán nem marad vissza.
Már kisebb megfázás és menses is a műtét időpontjának halasztását indokolhatja.

Az orrplasztika nem sablon műtét. A sebész részéről művészi tervezést és a terv pontos megvalósítása  nagy felkészültséget és gyakorlatot igényel, viszont nagyon látványosan és egész életre szólóan  javíthatja a páciens megjelenését.

 


 

Csak plasztikai sebész szakorvossal végeztessen esztétikai orr ..

Orrplasztika arc fiatalításhoz

.. orr formája az élet során változik, az orr csúcsa folyamatosan lejjebb kerül, egyre inkább lógóvá válik. Emellett az orrcsúcs egyre vékonyabb és hegyesebb lesz. (Emiatt a Vasorrú Bába - a jellegzetes, idős népmese figura)

A National Geographic világszerte megismertette ennek az afgán lánynak a képét. 20 év múlva ismét felkeresték.
Jól érzékeltetik ezek a fényképek az orr (na és persze a szemek) változását az idő előrehaladtával.

        

Az orrcsúcs emelése fiatalosabb jelleget ad az arcnak. Emiatt orrplasztikák során bekalkuláljuk ezt a változást.
A fiatalabb korban végzett orrplasztikáknál az idő előrehaladtával is előnyösen megmaradó orrcsúcs emelést javaslunk pácienseinknek.

 

Az időskori markáns, lógó orr korrekciója pedig igen előnyös kiegészítő változtatás lehet az arc fiatalítását célzó beavatkozások mellé.
Ha az orr formája a kor előrehaladtával fokozatosan előnytelen irányba változik, legtöbbször könnyen lehet rajta segíteni orrcsúcs emeléssel és az orr ..

Orrsövényferdülés

.. orrsövény nyálkahártyával fedett lemez, mely porcból és csontból áll. Normális esetben az orrüreg középvonalában alkot válaszvonalat a jobb és a bal oldali orrüreg között. A fejlődés során a csontos és a porcos orrsövény különböző mértékben növekszik, a két rész találkozásánál gyakran alakulnak ki különböző fokú elferdülések.

Az orrsövényferdülés kialakulásában a fejlődési eltérés mellett szerepe lehet az orrot ért ütésnek, orrtörésnek is. Ha az orrsövény valamelyik irányba jelentősen elgörbül, az egyik orrfél szűkebb, a másik tágabb lesz. Előfordulnak kombinált S alakú görbületek is, ezek mindkét orrfelet szűkíthetik egyaránt.

Kismértékű orrsövényferdülés általában  nem okoz panaszokat. Előfordul, hogy az orrsövényferdülés  mellett semmilyen panasz nincs, mert maga az orrjárat is ferde és a levegő mozgása elégséges mindkét oldalon.
Az orrüreget szűkítő ferdülések viszont akadályozzák az orrlégzést, ami nem csupán kellemetlenség, hanem számos  más betegség előidézője vagy fenntartója is lehet.

Orrsövényferdülés miatt nehezítetté válik az arcüreg szellőzése is. Gyakran arcüreggyulladás, vagy  középfülgyulladás során derül fény a kiváltó okra, hogy örrsövényferdülés okozza a melléküreg gyulladást.
A normál orrlégzés helyett előtérbe kerül a szájlégzés, ez pedig hideg időben garat- és gégehurutra, valamint alsó légúti fertőzésekre hajlamosít.
A panaszokat okozó orrsövényferdülést a leírt szövődmények megelőzése végett célszerű műtéttel korrigálni.

Az orrsövény ferdesége az  orr külső alakján is látható lehet. Lehet orr tengelye ferde, máskor csak a sövény alsó éle jelenik meg valamelyik orrnyílásban aszimmetrikusan.

Előfordul, hogy az orrsövény csak az orr esztétikai korrekciójával együtt kezelhető eredményesen. de előfordul ennek ellenkezője is, hogy az orr esztétikai korrekciója nem oldható meg az orrsövény ferdeségének korrekciója nélkül. Egyes orrműtétek esetében a plasztikai sebész közreműködése elengedhetetlen. Persze bonyolult plasztikai műtét esetén fül-orr-gégész specialista is felkérhető segítőnek.

 

Hogyan zajlik az orrsövényferdülés műtét?

A súlyos orrsövényferdülés csak műtéttel korrigálható, gyógyszeres vagy más kezelés a műtétet nem helyttesítheti. Az orrsövényferdülés miatt a gyulladásos orrnyálkahártya időlegesen kezelhető ugyan orrcseppel, de az ereket összehúzó orrcseppek folyamatos alkalmazása maradandó káros következményekhez vezethet.

A műtét indokolt lehet önmagában a jobb orrlégzés, a kellemesebb közérzet visszanyerásáhez.
Súlyosabb esetekben az orrlégzési zavar másodlagos következményei is kialakunak, elhúzódó felsőlégúti hurutok, ismételt orrmelléküreg gyulladás, az alsóbb légutak ismételt gyulladása, krónikus torok és garatbántalmak, a fülkürt és  a középfül krónikus gyulladása. Ilyenkor az orrsövényferdülés műtéti megoldása fokozottan indokolt.
Sokszor a horkolás hátterében is az orrsövényferdülés áll, melyet orrsövényműtéttel javíthatunk.
(A horkolásnak számos más oka is lehet, melyeket az orrsövényműtét nem befolyásol).

Műtéti eljárások
A ferde orrsövény többféle műtéti technikával operálható.
A zárójelentésben leggyakrabban a következő  olvasható:
septumresectio, Killian-féle septumresectió, resectio septi nasi, septoplastica, Cottle-féle septoplastica, plastica septi nasi.

Valamennyi műtéti megoldás közös jellemzője, hogy a ferde orrsövény csontos-porcos lemezéről részben vagy egészében leválsztjuk a nyálkahártyát. Ezt követően a görbe  csont- és porclemezekből szükség estén kis részt el is távolítunk, majd  a maradó részeket  kiegyenesítjük és a középvonalba visszahelyezzük a korábban szabálytalanul álló részeket. Minden esetben a lehető legtöbb porc és csontlemezt hagyunk meg. Ezután a kétoldali lágyrészborítást visszafektetjük és az orrsövényt új helyzetében rögzíjük.

Ez a műtét kombinálható az orr esztétikai eltérésének korrkciójával is.
Legtöbbször zárt műtéti megoldást alkalmazunk,  csak az orr ..

Orrtörés

.. Orrtörés leggyakrabban sportsérülés vagy tompa baleseti sérülés következtében jön létre.
A sérülés következtében elmozdulhatnak a törött orrcsont darabok oldalirányba vagy mélyen besüppedhet az orrhát. A törés gyakran érinti mindkét oldalsó orrcsontot és az orrsövényt egyaránt.  Ilyenkor akár légzési akadályozottság is visszamarad, ha nem kezelik megfelelően az orrtörést.

Ritkábban bár, de sérülhetnek az orr porcos részei is. Ilyenkor az orrcsúcs és az orrcsont közötti területen marad vissza görbület.

Az orr csontos vagy porcos vázának elmozdulása esetén helyi érzéstelenítésben azonnali korrekcióval helyreállítható az orr eredeti formája. 3 napon belül az elmozdult csontok a törésvonalak mentén még könnyen mozdíthatók, gyakorlott plasztikai sebészek azonnali korrekciót tudnak végezni.

 Friss orrtörés sportsérülés miattOrrtörés azonnali korrekciója orrplasztikával
Sportsérülés okozta orrtörés korrekciója azonnali orrplasztikával egyszerűen, helyi érzéstelenítő injekció mellett megoldható volt
(op: Bajusz Huba dr.)

 

Ha  orrtörés után az azonnali korrekció nem történik meg az orr formája láthatóan görbe, ferde vagy beesett marad.
A rossz helyzetben összeforrt csontok és porcok későbbi helyreállítása mindig nehezebb feladat.
A törésvonalak helyén a csont gyakran erősebb callussal gyógyul. A csont és a porcok pontos helyreállításhoz ezeknek a callusoknak a mentén kell a rossz helyzetben rögzült darabokat részeire bontani és jó helyzetben rögzíteni.
Számos esetben az orr porcos része összeesik és légzési panaszokat okoz. Ezt esetleg máshonnan (orrsövény, fül) nyert porcok felhasználásával korrigáljuk.Az orrtörések késői korrekciója nem rutin műtét. Minden esetben egyedi korrekciós tervet igényel.

 

 

Miért  nem kerül felismerésre és korrekcióra az orrtörés a baleset után a korai (3 napon belül)  időpontban ?

Az orrtörés mindig jelentős duzzanattal és bevérzéssel jár, első ránézésre gyakran nem is tűnik fel.
A sérülés után csak egészen frissen (20-30 perc) a duzzanat megjelenése előtt látszik csak nyilvánvalóan a formai torzulás. Utána a duzzanat ideje alatt nehezen megítélhető,  majd később a duzzanat elmúltával (néhány nap után) látszik csak ismét a jelentős formai torzulás. Ekkorra viszont az elmozdult darabok már rendszerint rögzülnek és nem lehet könnyedén visszahelyzni eredeti helyzetükbe.

Ráadásul a fejsérülés miatt végzett rutin koponya röntgen felvételen legtöbbször nem látszanak megítélhetően az orrcsontok.
Orrtörés gyanúja esetén külön, speciális erre irányuló röntgenfelvételt kell készíteni.
A porcok és a porcos eltérések, elmozdulások pedig egyáltalán  nem látszanak a röntgen felvételeken.

Az orrtörés kezelése  sok esetben egyéb sokkal súlyosabb, akár életveszélyes más sérülés miatt nem tűnik fontosnak először.

Mivel az orrtörés nem mindig látható, leginkább tapintással lehet érezni a duzzadt orron a csontok helyzetének elmozdulását. Ennek megítélésében a baleseti sebészek önhibájukon kívül nem lehetnek olyan gyakorlottak, mint az orrplasztikával foglalkozó plasztikai sebészek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

A nasal fracture can occur with blunt force trauma to the nose such as in a sporting accident. A fracture can occur from a blow to the side or top of the nose causing both of the nasal bones to be twisted and crooked. When the upper lateral cartilage of the nasal bones is fractured, it creates a twist in the lower portion of the nose between the tip and nasal bones. Damage to the upper lateral cartilages can cause valve collapse and vestibular stenosis, impeding a patient's ability to breath properly. To restore proper breathing, cartilaginous spreader grafts are placed to bolster the upper lateral cartilages outward.

Often times when a nose is broken severely the internal septum is also fractured. To corr ..

Púpos orrhát

.. orrműtét előtt az orrháton észlelhető púp eltávolítása. Mégis ritkán végezzük csupán az orrháti púp eltávolítását önmagában.
Ennek az az oka, hogy az orr ezen a ponton a legmagasabb és általában ugyanitt a legszélesebb az alapja. Ha csak a orrháti púpot távolítjuk el akkor az orr legtöbb esetben aránytalanul szélesnek tűnik szembe nézetben ezen a ponton.

(Az alábbi metszet talán jól mutatja mennyivel szélesebbnek tűnik az orr, ha csak a felső részt távolítjuk el.)

Orr metszet ábra:

 

 

Az orrháti púp eltávolítása gyakran az orr keskenyítését igényli az arányos orrforma létrejöttéhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A púpos orrhát korrekciója, az orr csontos és porcos keskenyítése, az orr ..

Zárt orrplasztika

.. orrplasztikákat (első műtét) zárt műtéti technikával végezzük.
Ez azt jelenti, hogy a műtétet az orrlyukakon keresztül végezzük el. Minden metszésvonal és hegvonal belül van elhelyezve az orron. Külső metszésvonal vagy hegvonal nincs.
A műtét és az orr csontos porcos vázának változtatása egyébként ugyanúgy történik, mint " nyitott " műtéteknél.
pontosan ugyanazokat a változtatásokat végezzük el amit megbeszéltünk a viziten a komputeres képalkotás segítségével.
Zárt műtéttel is elvégezhető a csontos és porcos púp levétele, az orr csotos és porcos vázának keskenyítése, az orrcsúcs emelése és a leggyakoribb változtatások legtöbbje.

 

Előző orrműtétek utáni másodlagos korr ..